Under tisdagen fick Henrik Lundqvist tacka för sig. New York Rangers köpte ut det sista året med Lundqvists kontrakt.

 

För 15 år sedan spelade Henrik Lundqvist sin första match för New York Rangers. Detta var början på resan som skulle forma honom som en av de bästa målvakterna genom tiderna. Lundqvist har utan tvekan lämnat många avtryck i Rangers. Faktum är att han är NHL's enda målvakt som startade sin karriär med att vinna 30 matcher i sju säsonger i rad. Efter cirka 14 säsonger som självklar förstamålis för klubben har tiden kommit ikapp. I fjol konkurrerade den unga, ryska duon, Igor Sjestjorkin och Aleksandr Georgijev ut hans plats. Det är på grund av detta som gör att New York Rangers, trots ett år kvar på kontraktet, köpte ut Henrik Lundqvist.

 

Lite statistik från Lundqvists karriär i Rangers:

Under slutspelssammanhang har han matchraden 61-77 med ett GAA på 2.30 och starka 92.1 i räddningsprocent vilket gav honom tio nollor.

I NHL's historia är han delad elva i antalet spelade nollor och sjua i antalet räddningar.

Lundqvist har spelat 887 matcher i NHL där samtliga varit i Rangerskläderna. Ett snitt på 2.43 insläppta mål per match och en räddningsprocent på 91.8 vilket gav honom 65 matcher där han höll nollan.

Lundqvist placerar sig på en sjätteplats genom tiderna för antalet segrar.

 

 

TACK FÖR ALLT! För 15 år sedan spelade jag min första match för NYRangers. Jag kom hit med höga förväntningar och stora drömmar men inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig den otroliga resa som låg framför mig. Jag är så tacksam för möjligheten, all vänskap och för alla härliga minnen som skapats genom att representera den här klubben. Från djupet av mitt hjärta, tack!