Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter
Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter

Speltips Europa League

Läs mer om Europas andra största fotbollsturnering, Europa League. Unknown Betting förklarar hur turneringen går till och hur vi kan hjälpa dig med speltips inför alla spännande matcher.

 

Det här är Europa League

Europa League, eller Uefacupen som den tidigare kallades för, är en årlig europeisk fotbollsturnering som spelas mellan olika europeiska klubbar. Europa League är den andra största fotbollsturneringen inom UEFA efter Champions League. Turneringen startar i augusti och avslutas med en stor final i maj.

 

Så här fungerar Europa League

Europa League består av 48 fotbollslag vars kval in i tävlingen baseras på hur de presterat i nationella ligor och cuper. Lagen delas först in i fyra grupper. Efter sex rundor går de två främsta fotbollslagen i varje grupp vidare till nästa runda. Matcherna som spelas i Europa League är både hemmamatcher och bortamatcher. Till sist gör de två bästa lagen upp om den åtråvärda UEFA Europa League trofén på en neutral fotbollsarena. Trofén får dock inte följa med Europa League-vinnarna hem utan behålls av UEFA-kommitten. En kopia skapas istället som det vinnande laget själva får behålla. Förutom trofén kvalas det vinnande laget automatiskt in i Champions League den kommande säsongen.

 

Hur startade Europa League?

Den första Europa League-turneringen hölls år 1971. Då kallades turneringen för Uefacupen och den första finalen spelades mellan Wolverhamton Wanderes och Tottenham Hotspurs. Under 80-talet vann IFK Göteborg Sveriges två första segrar med spelare som Glenn Hysén och Tomas Wernerson. Tidigt i ligans historia var tävlingen en knock-out turnering för att på 2000-talet även bestå av kval och gruppspel. År 2009 bytte tävlingen namn till det nuvarande Europa League.

 

Kända lag och spelare inom Europa League

Det kommer kanske inte som någon överraskning att spanska klubbar varit mycket framgångsrika i Europa League. Med hela 12 vinster, sen turneringens början, har lag som Sevilla, Atlético Madrid och Real Madrid briljerat i turneringen. Sevilla har vunnit hela sex Europa League-titlar sedan turneringens början. På en andra och tredje plats kommer lag från England och Italien med nio vinster vardera. Sedan 2016 har Europa League även uppmärksammat individuella spelare med ett så kallat Player of The Season pris. Hittills har Paul Pogba (Manchester United), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Eden Hazard (Chelsea) samt Romelo Lukaku (Inter Milan) vunnit det respekterade priset. Kända svenskar som spelat i Europa League är bland andra Zlatan Ibrahimovic som vann Europa League med sitt lag Manchester United år 2017.

 

Europa League och Speltips

Här på Unknown Betting arbetar vi aktivt med att ge dig de bästa speltipsen baserat på statistik och gedigen kunskap. Med full koll på alla Europa League-matcher och spelare får du ta del av speltips av högsta kvalité. Välj att spela på hög-odds-matcher eller varför inte specifika favoritlag? Vi finns med dig under hela säsongen med speltips inför varje viktig match.