Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter
Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter

Bettingskolan

Vill du ta ditt spelande till en ny nivå och börja spela seriöst? Om så är fallet så har du kommit rätt! Välkommen till vår Bettingskola här på Unknown Betting. Här kommer vi att gå igenom allt som krävs för att ta ditt spelande till nästa nivå och hjälpa dig att nå dina mål. För att bemästra något så är kunskapen A och O och det första steget till att bli en vinnande spelare. Lär dig så mycket som möjligt, ingen kunskap är onödig i den här branschen. Ta del av andras lärdom och lär dig hur andra spelare tänker och gör. En start och ett riktigt bra förslag är att läsa våra speltips och rekar för att se hur vi tänker kring olika spelval och hur vi analyserar matcherna.

Gambling is a marathon, not a sprint

Bettingskolan Unknown Betting
Hur mycket ska jag lägga per spel?

Allt beror såklart på hur din bankrulle ser ut. Vi har alla olika ekonomier och alla kan inte spela för samma summor. Anpassa dina spel med hänsyn till din ekonomi och låt ingen annan påverka dig. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att förlora. Oavsett om man spelar med hundralappar eller tusenlappar så finns det ingen generell regel som gäller.

För att spela smart ska du spela för runt 2-5 % av din bankrulle och aldrig spela för mer än 10 % av din bankrulle på matcher med jämna odds. Det finns inga säkra spel ute i bettingvärlden. Spel och matcher där allt talar för en vinst kan även dem gå förlorade och det är just därför “all-in-tänket” aldrig är aktuellt inom betting om man vill bli en vinnande spelare. Det spelare ingen roll hur duktig och påläst du är, förluster kommer att komma mellan varven och då är det viktigt att hantera dem på rätt sätt. Varför haka upp sig på en vecka som haft några förlorade spel när du veckorna innan haft en hög vinstprocent och där du plussat rejält? Skriv ner orden disciplin och tålamod i din bettingbok.

Smart spel med din bankrulle tillsammans med tålamod och disciplin är A och O inom betting och ett måste tänk för att blir en duktig spelare. Utan den här strategin kommer du i längden att förlora och detta oavsett om du är en duktig rekare.

Grundläggande tips: Betta 2-5 % av din bankrulle som medelinsats per spel. Om du inte är lika säker på ett spel, sänk till 1 %. Känner du dig väldigt säker på ett spel, öka till 5 %. För spel där allt stämmer och statistiken är nästintill felfri eller spel som du absolut älskar (spela inte med hjärtat) kan du gå upp ytterligare i insats, men riskera aldrig mer än 10 %.

 

Units

Genom att följa en unitsskala så spelar du alltid mellan 1-10 % av din bankrulle.

1u = 1% av din bankrulle.

3u = 3% av din bankrulle.

5u = 5% av din bankrulle.

10u = 10% av din bankrulle.

1u: Högoddsare eller statistikspel från någon liga där man inte är jätte bra insatt.

3u: Ett vanligt speltips från en liga som man följer och tror mycket på eller helt enkelt gillar den fina statistiken och har bra magkänsla.

5u: Statistiken och magkänslan är riktigt stark och gärna någon skada/avstängning som gynnar spelet.

10u: MAXBET! Allt stämmer – magkänslan, statistiken, skador, avstängningar, h2h och motivationen talar för spelet eller där oddset är helt felsatt av spelbolagen och värdet är skyhögt.

Betting och matematik

Något väldigt grundläggande inom betting är att förstå att spela på sport handlar om matematik. Du behöver kunna förstå oddsen. Odds är ett annat sätt att skriva procent på. Det finns Brittiska odds, Amerikanska odds och Europeiska odds. Det sistnämnda är det aktuella och kallas även för decimalodds – 1.90, 2.50 och så vidare. Odds är ett sätt att ange hur troligt det är att en händelse inträffar. Fråga dig själv vad oddset 1.90 betyder för dig? För mig betyder det 52.6% (sannolikhet att spelet går in).

Du som spelar på sport bör besitta kunskaper inom sannolikhetslära, något som kommer vara till din fördel när du vill vinna pengar inom betting. Detta tillsammans med övriga punkter såsom tålamod, dina regler och att inte spela med känslor inblandade är en god väg för att tjäna pengar på spel.

 

Expected value, överodds och varians är tre viktiga ord som du bör ha koll på. För att lättare förstå vad som menas med överodds följer ett exempel här:

Liverpool ställs mot Everton. Liverpool står till oddset 1.50 hos spelbolagen. För att räkna ut om detta är ett överodds eller ej så behöver du göra din egna bedömning. Här gäller det att ta fram statistik och genom detta analysera matchen. Formen hos lagen, eventuella skador, h2h, tränarbyte, hemmafördel, vad står på spel och så vidare. Detta är nödvändigt för att få fram en korrekt analys.

Efter din analys gör du bedömningen att Liverpool har 70% att vinna mot Everton. För att få fram ett odds från detta så blir uträkningen såhär: 100 dividerat med 70 (100/70) = 1.43.

Detta är oddset matchen skulle haft om spelbolagen tyckt samma som dig, gällande 70% till Liverpool att vinna. Detta innebär att spelbolagen erbjuder överodds på att Liverpool vinner.

 

Expected value, förkortat EV, betyder förväntat värde. Ett centralt begrepp inom gambling som betyder om man kan förvänta sig vinst eller förlust inom en specifik spelsituation, detta i ett längre perspektiv.

Varians, ett viktigt begrepp inom betting. Oavsett överodds – spelvärdet och hur duktig du än är på att hantera din spelkassa så betyder det inte att du plussar varje vecka eller varje månad. I slutändan är det resultaten från spelen som är avgörande. Ett långsiktigt tänk inom bettingen är ett måste. Din analys kan vara perfekt och du kan sitta med ett stort spelvärde inför en match men du förlorar ändå ditt spel på grund av variansen inom betting. Nedan följer ett exempel på variansen.

NHL och Stanley Cup final mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals. Efter din matchanalys gör du bedömningen att Pittsburgh Penguins har 60% chans att vinna, detta ger dem 1.66 i odds. Spelbolagen erbjuder 2.00, ett klart överodds. Stor insats på spelet. Strax innan matchstart sjunker oddsen hos spelbolagen, från 2.00 till 1.50. Detta betyder att du har 50 punkters fördel. Matchen slutar 6-4 till Washington Capitals och du förlorar ditt spel.

 

Variansen kan vara tuff inom betting. Därför är tålamod och disciplin ett måste. I längden kommer du att vara en vinnare om dina spel slår marknaden.

Hur rekar man?

Börja med att analysera dagens spelutbud. Flashscore eller SofaScore är riktigt bra för detta och är några ställen som vi dagligen använder oss av när vi rekar. Det både underlättar och är viktigt att du har favoritspel när du rekar. Låt oss säga att du har målspelen Över 2.5 Mål och Båda Lagen Gör Mål som dina två favoriter. Du kan då lägga all fokus på att hitta matcher där dessa spel är lämpliga istället för att kolla alla möjliga marknader på matcherna. Detta ger dig en bättre träffsäkerhet och du specialiserar dig på två istället för flera marknader. När du blivit riktigt duktig och har koll på någon/några marknader är det dags att utöka dina kunskaper och analysera flera marknader samtidigt. Ett förslag följer nedan.

Börja med att reka dina favoritspel. I det här förslaget Över 2.5 Mål och Båda Lagen Gör Mål.

Hittar du inga med bra spelvärde så kolla på hörnmarknaden – hörnstarkt lag eller hörnstarka lag som drabbar samman.

Hittar du inga bra hörnspel, fokusera på 1X2-marknaden eller vinnarspel såsom handikappspelen -1 eller -1.5 på hemmalaget. Sällan rak 2:a och spela aldrig på oavgjort resultat. Att spela oavgjort på matcher är ett spelsätt som inte är vinnande i längden.

Hittar du inga bra vinnarspel, studera kortmarknaden. Leta efter derbyn eller matcher som kan/brukar urarta. Kolla efter korthistorik, främst på bortalagen. Kolla även vem som dömer matchen. Brukar domaren dela ut mycket eller lite kort per match? Vad har han för snitt /match?

Även fast Flashscore och SofaScore är några riktigt bra rek-sidor som vi rekommenderar starkt så ska du aldrig lita på dem helt när det gäller skador på spelare och vilka som finns med på frånvarolistan. Detta ändras hela tiden och kan därför ibland vara missvisande information även om det oftast stämmer. Gå istället in på lagens hemsidor och kolla där. Skadelistan, startuppställning, status på spelare och så vidare.

 

Att förstå 1X2-marknaden

Om man hittar, låt säga en fotbollsmatch, som man vill spela en rak 1:a på. Studera inte bara lagets vinster/förluster. Räkna och analysera bortalagets chanser till minst ett mål. Vi säger att raka 1:an ger oddset 1.65 och Över 1.5 Mål för hemmalaget ger exakt samma odds. Här spelar många raka 1:an eftersom de är klara favoriter till att vinna. Kolla istället statistiken för hur många mål bortalaget gör. Är svaret att dem gör många mål framåt är spelet Över 1.5 Mål på hemmalaget ett bättre spel. Är det mest sannolikt att matchen slutar 1-0 eller 2-0? Ett målrikt hemmalag bör ha större chans att göra två mål än ett mål. Enda gången man ska spika ett lag är när man tror att bortalaget inte kommer att göra mål. Ha med dig tänket – Hur många favoriter vinner på hemmaplan med bara 1-0? Detta tankesätt kommer du ha stor nytta av när du rekar.

 

Extra tips vid vinnarspel

Spela hellre DNB eller Asian 0 med en högre insats till ett lägre odds än en rak 1:a med en mindre insats till ett högre odds. Ett bra förslag följer nedan.

El Clasico, Barcelona möter Real Madrid. Oddset för en spik på Barcelona är 2.30 och en gardering på Barcelona i form av DNB eller Asian 0 betalar 1.60. Spela det sistnämnda spelet då det finns risk för ett kryss och du får då din insats tillbaka, push.

1000 x 2.30 = 1300 kr netto

2000 x 1.60 = 1200 kr netto

 

Det skiljer bara 100 kr i netto men chansen till att förlora är betydligt mindre på alternativ nummer två – högre insats till de lägre oddset. Välj alltid det säkrare valet än att jaga höga odds där du riskerar mer.

 

När ska man spela Båda Lagen Gör Mål?

När två jämna och målrika lag drabbar samman är spelet Båda Lagen Gör Mål oftast av störst vikt. Snittar båda lagen 2 mål framåt är chansen stor för resultatet minst 1-1. När ett lag tar ledningen så växer oftast laget som är i underläge och speciellt om det blir halvtidsvila efter ledningsmålet. Det är viktigt att inte bara kolla på hur målrika lagen är utan att även ta hänsyn till vad lagen har att spela för – måste man gå framåt, klasskillnad, inbördes, form och så vidare.

Snowball betting – Vad är en snöboll?

Det finns mängder av olika bettingsystem, allt ifrån kombinationsspecialer till olika varianter av snöbollar. Att rulla en snöboll eller som de säger i England – Snowball Betting, är utan tvekan den populäraste spelstrategin och den mest kända inom bettingvärlden. Snöbollsbetting passar alla typer av spelare, oavsett storlek på spelkassan och är ett optimalt system om man vill gå från en lägre summa till en högre på kort tid. Reglerna kan variera från snöboll till snöboll, men något som alla har gemensamt är att man går all-in på varje spel. Vanligast är att snöbollen består av tre spel – Rull 1, Rull 2 och Rull 3. Målet är att ta sig hela vägen, från din startinsats som byggs upp efter varje spel tills du nått målet. Det är viktigt att du på förhand bestämt dig för hur många steg din snöboll ska rullas. Nedan följer ett förslag på hur en snöboll med 3 nivåer kan se ut.

 

Startinsats: 1000 kr
Antal rull: 3 st

Rull 1:
Liverpool – Tottenham: Över 2.5 Mål
1000 kr x 1.75 = 1750 kr

Rull 2:
Real Madrid – Barcelona: Real Madrid Vinner
1750 kr x 2.00 = 3500 kr

Rull 3:
Pittsburgh Penguins – Washington Capitals: Över 5.5 Mål
3500 x 1.70 = 5950 kr

 

På endast tre spel växte alltså 1000 kr till 5950 kr. Systemet är som ni ser väldigt simpelt och är något man snabbt får grepp om, förutsatt att man kan grunden. Man kan spela hur många rull man vill, dock blir risken att förlora hela din summa större för varje spel du lägger till.

Kom ihåg att snowball betting först och främst ska ses som ett underhållande sätt att spela på och inte en optimal strategi i längden, det vill säga om du bara skulle spela snöbollar. Eftersom du går all-in vid varje rull så kan en miss bli dyr då hela din insats försvinner.

Speltermer