Bettingskolan

Vill du ta ditt spelande till en ny nivå och börja spela seriöst? Om så är fallet så har du kommit rätt! Välkommen till vår Bettingskola här på Unknown Betting. Här kommer vi att gå igenom allt som krävs för att ta ditt spelande till nästa nivå och hjälpa dig att nå dina mål. För att bemästra något så är kunskapen A och O och det första steget till att bli en vinnande spelare. Lär dig så mycket som möjligt, ingen kunskap är onödig i den här branschen. Ta del av andras lärdom och lär dig hur andra spelare tänker och gör. En start och ett riktigt bra förslag är att läsa våra speltips och rekar för att se hur vi tänker kring olika spelval och hur vi analyserar matcherna.

Gambling is a marathon, not a sprint

Bettingskolan Unknown Betting
Hur mycket ska jag lägga per spel?

Allt beror såklart på hur din bankrulle ser ut. Vi har alla olika ekonomier och alla kan inte spela för samma summor. Anpassa dina spel med hänsyn till din ekonomi och låt ingen annan påverka dig. Spela aldrig för pengar som du inte har råd att förlora. Oavsett om man spelar med hundralappar eller tusenlappar så finns det ingen generell regel som gäller.

För att spela smart ska du spela för runt 2-5 % av din bankrulle och aldrig spela för mer än 10 % av din bankrulle på matcher med jämna odds. Det finns inga säkra spel ute i bettingvärlden. Spel och matcher där allt talar för en vinst kan även dem gå förlorade och det är just därför “all-in-tänket” aldrig är aktuellt inom betting om man vill bli en vinnande spelare. Det spelare ingen roll hur duktig och påläst du är, förluster kommer att komma mellan varven och då är det viktigt att hantera dem på rätt sätt. Varför haka upp sig på en vecka som haft några förlorade spel när du veckorna innan haft en hög vinstprocent och där du plussat rejält? Skriv ner orden disciplin och tålamod i din bettingbok.

Smart spel med din bankrulle tillsammans med tålamod och disciplin är A och O inom betting och ett måste tänk för att blir en duktig spelare. Utan den här strategin kommer du i längden att förlora och detta oavsett om du är en duktig rekare.

Grundläggande tips: Betta 2-5 % av din bankrulle som medelinsats per spel. Om du inte är lika säker på ett spel, sänk till 1 %. Känner du dig väldigt säker på ett spel, öka till 5 %. För spel där allt stämmer och statistiken är nästintill felfri eller spel som du absolut älskar (spela inte med hjärtat) kan du gå upp ytterligare i insats, men riskera aldrig mer än 10 %.

 

Units:

Genom att följa en unitsskala så spelar du alltid mellan 1-10 % av din bankrulle.

1u = 1% av din bankrulle.

3u = 3% av din bankrulle.

5u = 5% av din bankrulle.

10u = 10% av din bankrulle.

1u: Högoddsare eller statistikspel från någon liga där man inte är jätte bra insatt.

3u: Ett vanligt speltips från en liga som man följer och tror mycket på eller helt enkelt gillar den fina statistiken och har bra magkänsla.

5u: Statistiken och magkänslan är riktigt stark och gärna någon skada/avstängning som gynnar spelet.

10u: MAXBET! Allt stämmer – magkänslan, statistiken, skador, avstängningar, h2h och motivationen talar för spelet eller där oddset är helt felsatt av spelbolagen och värdet är skyhögt.

mathematical signs
Betting och matematik:

Något väldigt grundläggande inom betting är att förstå att spela på sport handlar om matematik. Du behöver kunna förstå oddsen. Odds är ett annat sätt att skriva procent på. Det finns Brittiska odds, Amerikanska odds och Europeiska odds. Det sistnämnda är det aktuella och kallas även för decimalodds – 1.90, 2.50 och så vidare. Odds är ett sätt att ange hur troligt det är att en händelse inträffar. Fråga dig själv vad oddset 1.90 betyder för dig? För mig betyder det 52.6% (sannolikhet att spelet går in).

Du som spelar på sport bör besitta kunskaper inom sannolikhetslära, något som kommer vara till din fördel när du vill vinna pengar inom betting. Detta tillsammans med övriga punkter såsom tålamod, dina regler och att inte spela med känslor inblandade är en god väg för att tjäna pengar på spel.

 

Expected value, överodds och varians är tre viktiga ord som du bör ha koll på. För att lättare förstå vad som menas med överodds följer ett exempel här:

Liverpool ställs mot Everton. Liverpool står till oddset 1.50 hos spelbolagen. För att räkna ut om detta är ett överodds eller ej så behöver du göra din egna bedömning. Här gäller det att ta fram statistik och genom detta analysera matchen. Formen hos lagen, eventuella skador, h2h, tränarbyte, hemmafördel, vad står på spel och så vidare. Detta är nödvändigt för att få fram en korrekt analys.

Efter din analys gör du bedömningen att Liverpool har 70% att vinna mot Everton. För att få fram ett odds från detta så blir uträkningen såhär: 100 dividerat med 70 (100/70) = 1.43.

Detta är oddset matchen skulle haft om spelbolagen tyckt samma som dig, gällande 70% till Liverpool att vinna. Detta innebär att spelbolagen erbjuder överodds på att Liverpool vinner.

 

Expected value, förkortat EV, betyder förväntat värde. Ett centralt begrepp inom gambling som betyder om man kan förvänta sig vinst eller förlust inom en specifik spelsituation, detta i ett längre perspektiv.

Varians, ett viktigt begrepp inom betting. Oavsett överodds – spelvärdet och hur duktig du än är på att hantera din spelkassa så betyder det inte att du plussar varje vecka eller varje månad. I slutändan är det resultaten från spelen som är avgörande. Ett långsiktigt tänk inom bettingen är ett måste. Din analys kan vara perfekt och du kan sitta med ett stort spelvärde inför en match men du förlorar ändå ditt spel på grund av variansen inom betting. Nedan följer ett exempel på variansen.

NHL och Stanley Cup final mellan Pittsburgh Penguins och Washington Capitals. Efter din matchanalys gör du bedömningen att Pittsburgh Penguins har 60% chans att vinna, detta ger dem 1.66 i odds. Spelbolagen erbjuder 2.00, ett klart överodds. Stor insats på spelet. Strax innan matchstart sjunker oddsen hos spelbolagen, från 2.00 till 1.50. Detta betyder att du har 50 punkters fördel. Matchen slutar 6-4 till Washington Capitals och du förlorar ditt spel.

 

Variansen kan vara tuff inom betting. Därför är tålamod och disciplin ett måste. I längden kommer du att vara en vinnare om dina spel slår marknaden.

Speltermer