Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter
Speltips Oddsbonusar VIP Betting Nyheter

Speltips SHL

Här pratar vi om Sveriges egna nationella hockeylag SHL. Lär dig mer om ligan och få betting tips inför hockeysäsongen.

 

Vad är SHL?

Vår hockeykultur är, som många vet, mycket väletablerad och hyllad i Sverige. Med en framgångsrik historia har den Svenska Hockeyligan (SHL) dominerat svensk sport i över fyrtio år med förstklassiga lag och spelare. SHL är den högsta divisionen inom svensk hockey. Den består av 14 nationella hockeyklubbar som gör upp om Le Mat-pokalen och äran att få kalla sig SM mästare i ishockey. Sverige har också en farmarliga, precis som NHL. Den heter hockeyallsvenskan och där tävlar klubbar som inte kvalificerat sig för SHL.

 

Så spelas SHL

Den Svenska Hockeyligan består av 14 lag som kvalificerat sig för spel i elitserien. SHL-säsongen startar i september och avslutas med SM-slutspelet i april där ett vinnande lag koras till mästare och får lyfta den prestigefyllda Le Mat-pokalen. Under en säsong så möts vardera lag fyra gånger, med två bortamatcher och två hemmamatcher. Totalt spelar varje lag 52 matcher. De sex bästa SHL-lagen är direktkvalificerade till slutspel, medan lagen som rankar 7-10 får kämpa om de resterande två platserna i slutspelen. De lägst rankade hockeylagen får i sin tur spela i kvalserien för att åter kunna kvala in i SHL inför nästa säsong.

 

En tillbakablick på SHL

SHL kallades ursprungligen för Elitserien och grundades år 1975. Tanken var att skapa en gemensam elitserie för svenska hockeylag som höll en hög standard. Till en början spelade 10 lag i elitserien för att sedan utökas till 14 lag år 2014. Brynäs var det första vinnande laget i SHL och kammade hem två raka titlar år 1976 och 1977. Trots att SHL endast har fyrtio år på nacken är svensk hockey en sport med lång historia. Efter att amerikanen Raoul Le Mat introducerade Sverige för hockey år 1920 startade de Svenska Mästerskapen redan år 1922. Turneringen ägde sedan rum varje år mellan 1922 och 1951. Vandringskupolen, som det vinnande laget ärades med, döptes efter just Raoul Le Mat som introducerade sporten för svenskarna.

 

Kända lag och spelare i SHL

SHL är känd för att vara en mycket jämn elitserie. Färjestad BK är laget som kammat hem flest segrar med 9 vinster – jämfört med Brynäs och Djurgården som kommer på en delad andra plats med sex segrar var (2020). Andra välkända och framgångsrika lag i SHL är Frölunda och HV71.

Det är svårt att prata om SHL och inte nämna den legendariska spelaren Peter “Foppa” Forsberg. Två gånger har Foppa vunnit den åtråvärda Guldpucken som tilldelas årets bästa spelare. Han har även haft en mycket framgångsrik karriär i NHL. En annan känd SHL-spelare är Elias Pettersson, en skicklig ung spelare som vunnit poängligan och som nu spelar i NHL för Vancouver Canucks.

 

Betting tips inför SHL-säsongen

Hos Unknown Betting hittar du de bästa betting tipsen inför SHL-säsongen. Vår egna ishockeyexpert Niklas guidar dig genom SHL med tillförlitliga betting tips grundade på statistik och mångårig kunskap. Niklas finns här för att ta ditt spelande till nya höjder med ultimata betting tips.