Efter Liverpools imponerande 7-0-seger mot Manchester United i Premier League den 5e mars 2023, är frågan på allas läppar huruvida de har ett starkt läge för att sluta bland topp 4. Det är viktigt att komma ihåg att en enda match inte avgör de totala chanserna, men betyder detta att Liverpool nu är klara favoriter till att säkra en plats i Champions League?

 

Mötet mellan Liverpool – Manchester United

Liverpools säsong hittills har varit långt ifrån perfekt. De har kämpat med skador, särskilt i försvaret och tappat poäng i matcher som de hade förväntat sig att vinna. Storvinsten mot United visade dock att de fortfarande är ett lag att räkna med. Vår svenska landslagskapten Victor Nilsson Lindelöf som spelar i Manchester United var inte med denna match, huruvida mötet skulle slutat annorlunda om han deltagit låter vi vara osagt.

En av de största positiva aspekterna för Liverpool från matchen var anfallstrion Cody Gakpo, Darwin Nunez och Mohamed Salah som gjorde två mål var och sättet de samspelade på var en fröjd att se. Matchens sista mål petade Roberto Firmino in i nätet. En annan viktig faktor i Liverpools seger var mittfältet som kontrollerade hela matchen från början till slut, med sitt defensiva arbete och förmågan att starta anfall från djupet.

 

Hur ser Liverpools chanser ut för att sluta topp fyra?

Vinsten ger dem förvisso en stark position för att sluta topp fyra, dock finns fortfarande en mycket arbete kvar. De ligger för närvarande på femteplats i tabellen, sex poäng bakom Tottenham. Tack vare segern har Liverpool blivit en av favoriterna och ett lag att räkna med, vilket gör att fotbollsfans kan betta på att laget tar sig vidare och kanske få bonusbästa vid ett besök på vissa spelsajter.

Liverpools kommande matcher är avgörande, som mot Fulham, som man förväntar sig att vinna. Om de fortsätter ta maximala poäng kommer de sätta sig i en stark position inför de sista veckorna av säsongen. Dock har Liverpool fortfarande några tuffa matcher kvar, mot bland annat Chelsea, Arsenal och Manchester City där de behöver vara på topp för att få med sig poäng från dessa matcher.

Segern mot Manchester United var en enorm boost men det är fortfarande lång väg kvar att gå till topp fyra. Liverpool förlorade precis mot Bournemouth som de senast slog med 9-0, en match man borde vunnit. Om Liverpool kan fortsätta prestera på den nivå som de visade mot United, har de stora chanser att säkra en Champions League-plats i slutet av säsongen. Men då gäller det att laget alltid presterar på toppnivå och fortsätter ta poäng.

 

 

Vad är avgörande i slutändan?

Liverpools prestationer under hela säsongen kommer att vara den viktigaste faktorn för att avgöra deras chanser att sluta bland de fyra bästa. I skrivande stund innehar klubben en femteplacering i Premier League-tabellen, men det återstår mycket fotboll kvar att spela. Efter en 7-0-seger mot ett av topplagen förlorade Liverpool istället matchen efter mot ett av bottenlagen.

I slutändan kommer Liverpools framgång bero på ett antal faktorer, bland annat deras egna prestationer i återstående ligamatcherna, men även rivalernas. Eventuella skador eller andra oförutsedda omständigheter kan också spela stor roll.