Det Europeiska VM-kvalets playoff: Hur fungerar det och vem är favoriter?

Det europeiska VM-kvalet till Qatar 2022 är nu avgjort och alla gruppettor är korade. Dock kvarstår ett playoff som avgör vilka av de resterande grupptvåor som kommer kvalificeras till mästerskapet nästa år.

Sverige missade tyvärr chansen att vinna sin grupp efter tunga förluster mot först Georgien och sedan Spanien. Playoff-slutspelet inleds i mars 2022 och Janne Anderssons landslag hamnade i Kvalgrupp B med ett inledande möte mot Tjeckien hemma på Friends Arena i Stockholm. Vid vinst i det mötet väntar en avgörande final mot antingen Ryssland eller Polen på bortaplan.

Playoff-slutspelet består av tolv lag som delats in i tre grupper som avgörs via semifinaler och finaler. Alla matcher spelas som enkla möten där seedning avgör vilket lag som får hemmafördelen. Vinnarna av de tre grupperna belönas alla med varsin plats i fotbolls VM i Qatar 2022.

 

De tre playoff-grupperna:

Kvalgrupp A

Match 1: Skottland – Ukraina
Match 2: Wales – Österrike

Vinnaren i match 2 får hemmaplan i finalen

Kvalgrupp B

Match 3: Ryssland – Polen
Match 4: Sverige – Tjeckien

Kvalgrupp C

Match 5: Italien – Nordmakedonien
Match 6: Portugal – Turkiet

Vinnaren i match 6 får hemmaplan i finalen

 

Favoriter till avancemang

Matcherna i mars kommer bli en rysare och tanken på ett mästerskap utan Sverige eller stornationer som Italien eller Portugal är svår att ta in. Playoff till mästerskap har historiskt varit en svårtippad historia där många stornationer fallit på målsnöret mot betydligt sämre rankade lag. Redan nu finns odds tillgängliga och vi har tagit oss en närmare titt på vilka bettingsidor som håller favoriter till avancemang.

Sverige har deltagit i de tre senaste stora mästerskapen (efter att ha missat VM i Brasilien 2014) och det svenska folket längtar efter ännu en mästerskapssommar likt den 1994. Sverige ställs som nämnt mot Tjeckien i den första kvalomgången och Casumo erbjuder just nu odds på 2.12 för svensk vinst mot Tjeckien i första mötet och 3.50 på vinst för Tjeckien.

Trots att Sverige är favoriter i den först omgången mot Tjeckien är det dock Ryssland som är favoriter att gå vidare från Sveriges gren av slutspelsträdet. Ryssarna står i skrivande stund i 2.6 gånger pengarna medan Sverige står i 3.2 följt av Polen och Tjeckien på 4.0 respektive 5.5.

Spännande är även att storlagen Italien och Portugal, som båda står i lägst odds till att gå vidare till Qatar, har lottats i samma grupp, vilket innebär att ett av lagen kommer missa mästerskapet i Qatar nästa vinter. Portugal står för tillfället i 1.83 gånger pengarna för VM-avancemang medan Italien står i 2.0 gånger pengarna.